Werkwijze

De ortho-manueel arts; Wat doet hij en hoe werkt het?

Wanneer u pijnklachten in rug, nek of andere gewrichten heeft, bent u bij een ortho-manueel arts u in goede handen. Oorzaken zijn vaak overbelasting zoals vertillen, verdraaien, e.d. of een verkeerde (slaap)houding. Hierdoor kunnen standsafwijkingen of bewegingsstoornissen van delen van de wervelkolom optreden, met als gevolg pijnklachten in rug, nek of gewrichten.

De orthomanueel arts is in veel gevallen in staat uw klachten te verhelpen. Zonder operatie of ziekenhuisopname. Naast een algemeen medisch onderzoek naar uw klachten onderzoekt hij vervolgens heel nauwkeurig door middel van een ortho-manueel onderzoek de stand, lokale drukpijn en de bewegingsmogelijkheden van wervelkolom, bekken en overige gewrichten. Na een beperkt aantal behandelingen bent u in staat weer pijnvrij te bewegen.

Het belangrijkste instrument bij de behandeling zijn de handen van de arts. Hij corrigeert met specifieke technieken de standsafwijkingen van de wervelkolom en heft de bewegingsstoornissen op. Indien nodig worden oefeningen voorgeschreven en/of medicijnen dan wel aanvullend laboratoriumonderzoek, een röntgenfoto of MRI scan.

Een ortho-manueel arts is specialist in houding en beweging

Een orthomanueel arts heeft zich na het artsexamen gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die samenhangen met houding en beweging. Ortho-manuele artsen hebben na hun artsexamen en een aantal jaren algemene arts-ervaring een opleiding voltooid volgens de Ortho-Manuele Geneeskunde, of ‘de methode Sickesz’.

Hoeveel behandelingen, de intervallen

Vaak kan met 4 tot 6 behandelingen een aanzienlijke verbetering van klachten en functie (beweeglijkheid) bereikt worden. Er kan, vooral in het begin, enige napijn zijn, zodat meestal een interval van 1 week wordt aangehouden. Soms kan het nog sneller, maar het kan ook mogelijk zijn dat er wat meer behandelingen nodig zijn of dat onderhoud op langere termijn nodig is. Er wordt steeds naar gestreefd dat de patiënt zoveel mogelijk zelfstandig blijft en niet afhankelijk wordt van de behandelaar.

De consulten/ behandelingen duren tot zo’n 30-45 minuten en kosten € 80,- per consult. De meeste verzekeraars vergoeden een gedeelte (of volledig) in een aanvullend pakket, maar er zijn grote verschillen tussen verzekeraars en per polis- pakket. Voordeel van het aanvullend pakket is dat het eigen risico niet geldt.