Behandelmethodes

Rugklachten; hernia, spit en de specifieke aanpak door de orthomanueel arts.

Wanneer u langskomt met rugklachten zal eerst moeten worden vastgesteld of er sprake is van hernia-achtige klachten zoals uitstraling in benen of armen of dat het om b.v. spit gaat.

Behandelmethodes:

  • Sickesz methode; Hierbij kijkt de orthomanueel arts vooral naar de stand van het bekken en de wervels ten opzichte van elkaar. Vaak worden manipulaties gebruikt.
  • McKenzie methode; kijkt vooral naar bewegingsbeperkingen en pijnpatronen; hierbij worden vaak ´end- range´- oefeningen gebruikt om de bewegingsbeperking te verbeteren.
  • Laser Photo Therapie; ook wel Low Level Laser Therapy genoemd. Hiermee kunnen we gericht klachten die diep(er) in het lichaam liggen en waar je normaal niet bij kunt, b.v. tussen de wervels, heel precies behandelen. De laser veroorzaakt door gebruik van een specifieke golflengte, variërende frequentie en energie een aantal fysiologische veranderingen in de relevante cellen van het lichaam. Het resultaat is pijnreductie, verbeterde hersteltijd en verminderde ontsteking.

Bij hernia en spit is de combinatie van manipulatie, mobilisatie en laser therapie vaak voldoende om een patiënt na een beperkt aantal behandelingen weer pijnvrij te laten bewegen.

Vergelijking

Huisarts: voert vaak een afwachtend beleid, met de verwachting dat de klachten vanzelf beter worden. Geeft medicatie in de vorm van pijnstillers en zogenaamde spierverslappers. Uit het onderzoek van vd Hoogen e.a. (Spine 1997, nr 13) over de prognose van lage rugpijn in de huisartspraktijk, bleek dat 35 % van de patiënten nog steeds rugpijn had na 12 weken, na 1 jaar had 10% nog steeds klachten en 3 van de 4 patiënten had binnen een jaar één of meer recidieven.
Het is dus helemaal niet vanzelfsprekend dat de klachten vanzelf verdwijnen en zonder specifieke aanpak duren de klachten vaak vrij lang.

Fysiotherapeut: richt zich primair op de spieren, zonder de onderliggende oorzaak echt te bestrijden. Toch kan massage nuttig zijn, zeker gecombineerd met houdings- en bewegingsadviezen. Gaat soms te lang door met behandelen, ook als er vrijwel niets verandert. Gebruikt soms nog apparatuur, waarvan het nut nog nooit duidelijk is aangetoond.

Neuroloog: wordt vooral geraadpleegd bij uitstralende klachten (lumbale hernia, nekhernia), waarbij MRI vaak informatief kan zijn. Naar mijn mening en volgens de literatuur, werd er te snel besloten tot chirurgie (hernia- operatie), hoewel er een afnemende tendens lijkt, mede door medisch onderzoek. Indien geen operatie nodig is wordt er soms verwezen naar oefen- therapie, zelden naar manuele therapie of ortho-manueel arts en dat is jammer.